Carl Larsson
På svenska In english
 
 
- a new version of
the gustavian style

There are magical rooms in which one instinctively feels at home and it is to these that the drawing room belongs, the room that was most often depicted in Carl Larsson’s paintings. There is a constant feeling of summer here, thanks to the abundant light streaming through the window. And it was here that the Larsson family loved to gather in the room that Carl called
“ the Temple of Indolence”.
  The drawing room has often been described as "the Swedish room", both in Sweden and abroad. Carl and Karin have captured the 18th century provincial Gustavian style. Light and airy, plain white furniture, scrubbed deal floors and check covers – the whole atmosphere is reminiscent of the heyday of Swedish interior design. The chairs are placed against the walls, just as they were in 18th century apartments. The effect is spacious even if there is a lot of furniture in the room.
  In the summer of 1894 it had rained for six consecutive weeks. "I went around in an insufferable mood", wrote Carl Larsson. Karin suggested that he make some sketches around the house. That is how the watercolour "Pontus in the corner" (Pontus i skamvrån) was born. While Carl was fetching his pipe tobacco he noticed how well Pontus went with the tiled stove, and out came his pencil. A new artistic era had begun. Over the years a number of changes were made to the room. The podium and railing were added in front of the window, creating a cosy room within a room.
 

 
 

Cookies